+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Pár perc is végzetes lehet
2022. június 17. péntek 14:56
Pár perc is végzetes lehet
Nagykanizsa

Néhány perc is végzetes lehet a kutyáknak egy tűző napon álló, zárt gépjárműben. A hétvégén Nagykanizsán is elérheti a csúcshőmérséklet a 30 fokot, és mint Tóth Lászlótól, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetőjétől megtudtuk: térségünkben is minden nyáron előfordul, hogy állatot vagy gyereket hagynak a zárt utastérben. A szakember hangsúlyozza: kánikulában mindössze tíz perc alatt akár ötven fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet egy zárt autóban.

A hirtelen történő, drasztikus hőmérséklet-növekedés rövid idő elteltével hősokkot is okozhat egy kutyánál – hívja fel a figyelmet Tóth László. A bűnmegelőzési alosztályvezető elmondta, ha valaki észreveszi, hogy lezárt járműben kutya vagy gyerek tartózkodik, azonnal a rendőrség segítségét kell kérni, nekik a szélvédő betörésével joguk van kiszabadítani az élőlényt.

– Ha csak vásárolni ugrunk be és azt gondoljuk, hogy azalatt a pár perc alatt nem történhet baj, ezt ne higgyük el, mert minden másodperc számít. Egy kánikulában, tűzőnapon felejtett autóban, tíz perc alatt akár ötven fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Ezt különösen az állatok nagyon nehezen tudják szabályozni, nehezen tudják elviselni. Gondoljunk abba bele, hogy a kutyák tulajdonképpen csak lélegzés útján tudják hűteni magukat és egy bizonyos hőfok felett ez már nem megy – tudtuk meg Tóth Lászlótól, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetőjétől.

Csak hajnali hűvösben vagy az esti órákban, naplemente után szabad kimenni a négylábúakkal hosszabb sétára, autóban pedig egyáltalán nem lehet hagyni az állatot a forróságban Varga Brigitta kutyakiképző tanácsai szerint. Ha muszáj gépjárműben utaznia a kutyának, akkor hűtőmellény, hűtőpaplan vagy fagyasztott kendő használatát javasolja a szakértő a kiszáradás és hőguta ellen. Ha mégis megtörténik a baj, azonnal intézkedni kell.

– Ha véletlenül ara térünk vissza, hogy elájult, vagy nincs jól, akkor rögtön vizezzük, hűtsük, próbáljunk meg azonnal elsősegélyt, orvosi segítséget szerezni. Addig is jéggel hűteni kell, vizezni, belső combokat, tarkót. Ha olyan nagy a baj, akkor azonnal újraélesztésben vagy bármilyen orvosi segítségben részesíteni kell –hangsúlyozta Varga Brigitta, a Kanizsai Kutyás Szabadidő- és Sportegyesület kiképzésvezetője.

Varga Brigitta hozzátette, rövid orrú kutyáknak 20-22, általánosságban pedig 25 Celsius-fok az, ami még elviselhető a négylábúak számára.

 

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu