Katasztrófavédelem: Inkább halasszuk el a kerti égetést

facebook megosztás

A napokban több olyan helyre is vonultak a zalai tűzoltók, ahol kerti hulladékot, esetleg háztartási szemetet égettek a tulajdonosok, de előfordult olyan eset is, ahol külterületen égettek a gazdák.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy egész Magyarország, így Zala vármegye területén is tűzgyújtási tilalom van érvényben. A tűzgyújtási tilalom azt jelenti, hogy a hazai erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, azok kétszáz méteres körzetében, valamint a kijelölt tűzrakóhelyeken is tilos a tűzgyújtás. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Ahol engedélyezik a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad ezt végezni. Ha a településünk rendelete megengedi, hogy égessünk, akkor mindig legyen a közelben víz és egy szerszám, amellyel kordában lehet tartani a tüzet. Ha feltámad a szél, azonnal oltsuk el a lángokat. 

Ebben a száraz időszakban azonban a legtanácsosabb az, ha inkább halasszuk el ezt a tevékenységet! Akár egy kis parázs is hatalmas tüzet tud okozni, amely erdőket, szabad területet, tarlókat, de akár ingatlanokat is veszélyeztethet.

Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 

(Borítókép: 123rf.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.