A szavatossági idő nem csak ajánlás – A lejárt gyógyszerek fogyasztásáról kérdeztük a szakértőket

facebook megosztás

Komoly veszéllyel járhat a lejárt szavatosságú gyógyszerek fogyasztása. A megkérdezett szakemberek kiemelték, a gyártó a lejárati időn túl nem tudja garantálni a használatuk biztonságosságát, ugyanis azt követően a hatóanyag-tartalom csökken, a mellékhatások pedig felerősödhetnek.

A gyógyszerek lejárati dátumának megállapításához számos vizsgálatot végeznek az előállításuk során azért, hogy meghatározzák, meddig használhatóak fel biztonságosan – tudtuk meg Puskás Tamástól. Vannak olyan betegségek, amiknél az orvosság megfelelő dózisa kiemelten fontos, ilyen például a cukorbetegség és a pajzsmirigy-rendellenesség. A háziorvos felhívta a figyelmet, bizonyos gyógyszerek szavatossági időn túli alkalmazása egészégügyi problémákat, allergiás reakciót, de akár mérgezést is okozhat.

gyógyszer

– Vannak olyan gyógyszerek, amelyeknél nagyon-nagyon oda kell figyelnünk a lejárati időre. Ezeket a gyógyszereket a lejárati időn túl alkalmazni kifejezetten nem ajánlott. Ilyenek bizonyos antibiotikumok, ezek a gyógyszerek a lejárati időn túl beszedve akár veszélyessé, mérgezővé válhatnak a szervezet számára. Ilyen az inzulin vagy más injekciós gyógyszerek. Ezeket nem sokkal a lejárati idő után jellemzi, hogy bennük a hatóanyag elkezd lebomlani és elvesztik a hatékonyságukat. Ezek bizonyos esetekben akár az alkalmazó halálához is vezethetnek – tudtuk meg Puskás Tamás háziorvostól. 

A szívbetegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek ugyancsak ebbe a kategóriába sorolhatóak, ahogy a különféle gélek és cseppek is. A leggyakrabban szedett tabletták, például a fájdalomcsillapítók esetén is fontos, hogy a lejárati időn túl a hatásuk jelentősen csökken, azonban Lukács Mária kiemelte, azokat kizárólag az arra kijelölt helyen szabad leadni.

gyógyszer

– Minden gyógyszertár Magyarországon rendelkezik gyógyszerhulladék-gyűjtőládával, ebbe főleg szilárd anyagokat lehet beletenni, mert ez egy papírdoboz, ebbe folyadékot nem lehet, mert a folyadék nyilván eláztatná és akkor nem tudják elszállítani. Ebbe a ládába mi begyűjtünk mindenféle lejárt gyógyszert és ezeket, amikor megtelt, mi a megfelelő hulladékkezelő helyre eljuttatjuk a gyógyszer-nagykereskedőkön keresztül, így a gyógyszerhulladék nem kerül bele a talajvízbe, sem az ivóvízbe, sem a szennyvízbe, semmi olyan helyre, ahova nem való – mondta el Lukács Mária, a Zala Vármegyei Gyógyszerészeti Kamara elnöke. 

A biztonságos használatot a gyártó csak a csomagoláson feltüntetett időn belül tudja garantálni, azonban ahogy Puskás Tamás fogalmazott, azt is kizárólag az előírt tárolási körülmények esetén.

T.CS.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.