Nem csak a kapacitáshiánnyal, de a gyakori tűzesetekkel is küzdeni kell bagolai hulladéklerakóban

facebook megosztás

A lomtalanításkor tömegesen bekerülő akkumulátorok, elektronikai eszközök miatt gyakoriak a tűzesetek a bagolai hulladéklerakóban. Mindezek mellett a telepen régi probléma a kapacitáshiány. Ring Balázs, a hulladéklerakót üzemeltető kft. ügyvezetője szerint, a 2024-re tervezett bővítés ellenére is, várhatóan 2026 végére teljesen betelik a lerakó.

2020-ban Ring Balázs úgy nyilatkozott, 5 év múlva a lerakó minden kapacitása kihasznált lesz, a jelenlegi mérések szerint azonban ez 2025 helyett 2026-ra várható. A tervezett bővítés a jelenlegi lerakó dél-nyugati részén, több ütemben valósulna meg, és a meglévőhöz hasonlóan egy mintegy 800 ezer köbméter befogadóképességű hulladéklerakó-testet jelentene. Tavaly július elsejétől a MOHU Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a szemétbegyűjtést, az árakról is az új szervezet dönt - ez is hozott némi változást a kanizsai cég életébe.

bagola

- Tulajdonképpen a dolog érdekessége az, hogy mi a MOHU-val vagyunk szerződésben, viszont azt az árat, amit a MOHU fizet nekünk a hulladékkezelésért, ezt az Energetikai Hivatal határozza meg. Tulajdonképpen a kettő szervezet az egymástól független, tehát olyan dolgokat nem vesz figyelembe, hogy mi az a mennyiség, amit a MOHU beszállít hozzánk az adott évben, nyilván az átvételi árak ettől is függenek. Továbbá nem vesznek figyelembe olyan tételeket, ami egyes beruházásokra, gépbeszerzésre, bővítésre vonatkozna, tehát nem jelenik meg az átvételi árban az az igény, ami a lerakó bővítésével szemben fennállna - tudtuk meg Ring Balázstól, a Nagykanizsa-Netta-Pannonia Hulladéklerakót Üzemeltető Kft. ügyvezetőjétől. 

A hulladéklerakók életét nehezítik, erről a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is adott ki közleményt, a vármegyei szinten gyakorinak számító tűzesetek. Legutóbb április 13-án hajnalban csaptak fel a lángok a telepen, ekkor több mint 1000 négyzetméreten dolgoztak a tűzoltók. Ring Balázs úgy véli, ezek az esetek elkerülhetetlenek, főként a lomtalanítások idején, amikor megemelkedik a gyúlékony anyagok mennyisége a lerakóban.

- Az alapesetben bekerült hulladék nagyjából 50 százalék, vagy azt meghaladóan lakossági vegyes hulladék. Ugye a lomnak más az összetétele, sokkal több gyulladóképes és éghető anyagot tartalmaz, fahulladékot, bútorlapot, rengeteg matracot. Ugye a hulladékban mindig van hőfejlődés, mivel bomlási folyamatok játszódnak le benne, és ez a lomhulladék nyilván fogékony erre a hőfejlődésre, tehát könnyen lángra kap - mondta el Ring Balázs. 

Az ügyvezető hozzátette, a telep 24 órás megfigyelés alatt áll, annak érdekében, hogy ilyen esetekben minél gyorsabban és hatékonyabban megoldhassák a problémát. A Ring Balázzsal készült teljes interjút megtekinthetik mai, Napi Kanizsa című műsorunkban.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.