Megtelt a múzeum nagyszombaton

facebook megosztás

Gyermekzsivajtól voltak hangosak a folyosók a húsvétot megelőző napon. Az intézmény dolgozói a több éves hagyományt követve, az ünnepi hosszú hétvégén családi programokkal várták a látogatókat. 

Borongós időjárás, szemerkélő eső jellemezte idén a nagyszombatot, a húsvét előtti bevásárlás és rohanás ellenére rengetegen érkeztek a múzeum programjára. Mint ahogy Száraz Csilla múzeumigazgató fogalmazott: ez egy jó lehetőség arra, hogy a kisgyermekes családok, a fiatal felnőttek a gyermekeikkel megszerettessék az intézményt.

– Nagyon sokszor a rendezvényeinken, kiállításmegnyitókon inkább a középkorúak, az idősebbek képviseltetik magukat, aminek nagyon örülünk. De az a célunk, hogy minél több család, fiatal család is megtalálja a számítását és a szabadidő hasznos eltöltését a múzeumban –mondta el Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

A szülőket egy ideiglenes kamarakiállítás várta, hiszen a múzeumnak nagyon gazdag gyűjteménye van a húsvéti hagyományok, szokások és a tojásfestés kapcsán. A falakon zömében az intézmény egykori igazgatója, Kerecsényi Edit gyűjtése volt látható, a gyerekek pedig belemerülhettek a húsvéti készülődésbe a kézműves foglalkozásoknak köszönhetően.

– Nagyon jól tudjuk mindannyian, hogy húsvéti játszóházak városszerte vannak, több kulturális intézményben, illetve a nagyobb bevásárlóközpontok is húsvéti foglalkozásokat tartanak. Igyekszünk mi – nyilván a múzeum profiljának megfelelően a húsvéti hagyományokat előtérbe helyezni. Aki ide eljön, megismerkedhet az egykori húsvéti hagyományokkal, népszokásokkal is –tette hozzá Száraz Csilla.

A múzeumi rendezvények népszerűségét a telt ház mellett jól jellemzik a tapasztalatok is: az intézmény munkatársai szerint vannak törzslátogatók, akik évről évre élnek a lehetőséggel, és az intézmény falai közt készülnek az ünnepre, - ám emellett minden esztendőben érkeznek új érdeklődők is a programokra.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.