+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Javában tart a kullancsszezon
2020. május 28. csütörtök 16:03
Javában tart a kullancsszezon
Idén az enyhe tél miatt még több a parazita.
Nagykanizsa

Idén az enyhe tél miatt még több a parazita. Nagykanizsa és térsége különösen fertőzött a kullancsok szempontjából, a szakemberek fokozott figyelemre intenek. A kullancsriasztó szerek használata kimondottan ajánlott egy-egy túra vagy kirándulás során, és a védőoltás szükségességét is hangsúlyozzák az orvosok. Különösen azok körében fontos a figyelem, akik sok időt töltenek a természetben. Ma már viszont nem feltétlenül kell erdőn-mezőn járni ahhoz, hogy egy-egy kullancsot összeszedjen az ember. Városi parkokban is elszaporodott a kora nyári agyvelőgyulladást és a lyme kórt terjesztő parazita. 

-Aki észreveszi a kullancsot, haladéktalanul el kell távolítani. Nem gyötörni, nem nyomogatni, nem passzírozni, eszköz nem feltétlen szükséges hozzá, és nem orvosi, vagy szakápolói feladat. A lényeg az idő. Három-négy óra szükséges ahhoz általában, hogy a bőrt átfúrja a kullancs. Tehát először csak mászik a bőrön, alaposan megkapaszkodik, átfúrja a bőrt, és ez nem két perc. Utána tud vért szívni. A vérszívás során a gyomrából juttatja be a gyomorváladékot, ami fertőzött lehet. Sajnos nagy arányban lehet fertőzött. Ezért az a biztos mód, ha nem jut el odáig, hogy vért tudjon szívni. Eszköz pedig kapható, a kullancs eltávolító kanál, vagy csipesz. De ha ez nem áll rendelkezésre, körömmel is éppen le lehet csípni, de egy határozott mozdulattal- mondta el Nagy Marietta háziorvos.

Galéria
további friss hírek
10
júl.
18:20
1
Nagykanizsa
Végre épülhet a palini zajvédő fal?
10
júl.
18:14
1
Nagykanizsa
Vezetéstechnikai tréninget tartottak Nagykanizsán
10
júl.
16:33
4
Nagykanizsa
A vírus miatt módosították a „Környezettudatosság a zalai dombok-völgyek között” címmel meghirdetett irodalmi pályázat leadási határidejét.
10
júl.
16:27
4
Nagykanizsa
Az elmúlt napokban Nagykanizsán 30 fok feletti hőség volt, így nem árt odafigyelni a meleg okozta veszélyekre.
Az elmúlt napokban Nagykanizsán 30 fok feletti hőség volt, így nem árt odafigyelni a meleg okozta veszélyekre. A szakemberek rendszeresen figyelmeztetnek a folyamatos folyadék és sópótlásra. Ma délután a Huszti téren 38..tovább olvasom
10
júl.
16:25
4
Nagykanizsa
Bár Magyarországon kedvezőek a járványügyi mutatók, a környező országokban a koronavírusos megbetegedések számának növekedése tapasztalható.
10
júl.
15:28
4
Nagykanizsa
A focirajongók a Hevesi Sándor Művelődési Központban július végétől tárlattal emlékeznek a Nagykanizsai Olajbányász S.E. alapításának 75. évfordulójára.
10
júl.
15:22
4
Nagykanizsa
A kanizsai ultramaratonista 11 óra 13 perc 43 másodperc alatt teljesítette a 126 kilométeres távot, ezzel a hölgyek között a leggyorsabb lett, míg a teljes mezőnyben a harmadik helyen zárt.
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
18:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
18:30
Önkormányzati ülés közvetítés felvételről
22:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
22:35
Lapozó
híradó 2020.07.10

KÁNIKULA – Napok óta 30 fok fölött van napközben a hőmérséklet  

KORONAVÍRUS – Akár ismét bevezthetik a korlátozások egy részét

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
nfv-pannonia
hellozalakaros
hellozalakaros
hellozalakaros
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu