+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Kutatómunka indul a koronavírus kimutatására a kommunális szennyvizekből
2020. május 22. péntek 17:26
Kutatómunka indul a koronavírus kimutatására a kommunális szennyvizekből
A Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a MOL együttműködésével kilenc városból származó szennyvízmintákat vizsgálnak a kutatók – a munka egyik helyszíne pedig Nagykanizsa lett.
Nagykanizsa

A Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a MOL együttműködésével kilenc városból származó szennyvízmintákat vizsgálnak a kutatók – a munka egyik helyszíne pedig Nagykanizsa lett. A módszer jelentősége, hogy a szennyvízben található vírusnyomok elemzésével már a járvány helyi terjedésének korai szakaszában észlelhető a vírus megjelenése.

Mintavétel zajlik a nagykanizsai szennyvíztisztító telepen. Ez a folyamat része annak a kutatómunkának, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ és Környezetmérnöki Intézet, a Pécsi Tudományegyetem – Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Kutatócsoport és a MOL közösen valósít meg. Világszerte több erre szakosodott team kezdte el vizsgálni a kommunális szennyvizeket, hiszen ezen módszer sokkal gyorsabban mutathatja ki a megbetegedést, mint a hagyományos tesztek. – A személyi teszteléseknél előfordulhat az – mielőtt a megbetegedés megjelenik – hogy akár egy kéthetes lappangási időszak is lehet. Viszont a szennyvizek esetében – vizelet- és székletürítés által, ahogy bekerül a szennyvízbe a vírus már körülbelül három nap után kimutatható, ezáltal pedig sokkal hamarabb detektálható, mint a hagyományos, személyi tesztelésekkel – nyilatkozta Galambos Ildikó, a Pannon Egyetem Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ kutatásvezetője.

A felmérés első fázisában kilenc hazai város szennyvizének változását vizsgálják a szakemberek, öt hónapon keresztül. A kutatók kéthetente vesznek új mintát az érintett településeken. A munka egyik helyszíne Nagykanizsa. A kutatást – egyebek mellett – a MOL azzal támogatja, hogy ingyenesen rendelkezésre bocsájtotta a laborépületét. – A MOL Magyarország egyik legerősebb vállalataként amellett, hogy folyamatosan biztosítja országunkban az energiaellátást, kiveszi a részét a koronavírus elleni küzdelemben is – így például fertőtlenítőszert gyárt vagy különféle kutatásokat támogat. Több mint tíz éve van a Pannon Egyetemmel stratégiai kapcsolata a MOL-nak. Ezért megvizsgáltuk, hogy hogyan tudnánk a kutatást segíteni. A rendelkezésre álló infrastruktúránk tette lehetővé, hogy egy felszerelt labort biztosítsunk a koronavírus elleni küzdelemben. Így esett a választás a nagykanizsai laborra – árulta el Vasváry Péter, a MOL Nyrt. csoportszintű olajipari és ipari szolgáltatások alelnöke.

A laborban – a WHO ajánlásait figyelembe véve – szigorú előírásoknak megfelelően végzik a vizsgálatokat. – Az elsődleges szempont az volt, hogy ne saját magunk által megszennyezett mintát juttassunk majd el PCR vizsgálatokra, hanem a valójában a mintából kinyert RNS, illetve DNS jelenjen meg. Ezért volt fontos az, hogy kialakítsuk a védelmet. A laborba egy átöltözési folyamat után juthatunk csak be – mind a kesztyű, mind a sapka és mind a lábzsák használata kötelező a külsős embereknek. Az ott dolgozó kollégák pedig teljes maszkban végzik a munkát, hiszen fontos védenünk a mintát – fogalmazott Gerencsérné Berta Renáta, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának igazgató helyettese.

Hollandiában, Svédországban és az Egyesült Államokban már sikeresen kimutatták a COVID19 megbetegedést okozó SARS-vírus nyomait a csatornarendszerből vett mintákban. A kutatók szerint a szennyvíz elemzése a fertőzés újbóli megjelenésének jelzésére is hasznos eszköz lehet.

Galéria
további friss hírek
25
máj.
15:42
4
Nagykanizsa
A csoport tagjai minden vasárnap Nagykanizsa más-más helyszínein gyakorolják az új koreográfiákat. A nyilvános edzésekhez bárki csatlakozhat.
25
máj.
15:36
4
Nagykanizsa
Az eszközöket több mint két hete használhatják újra a legkisebbek. A Híradó által megkérdezett szülők örültek az enyhítő intézkedéseknek.
25
máj.
15:32
4
Nagykanizsa
A Csónakázó-tó mellett található fogadó kertjében 15 helyi és környékbeli termelő várja a vásárlókat.
Új termelői piac nyílt Nagykanizsán. A Csónakázó-tó mellett található fogadó kertjében 15 helyi és környékbeli termelő várja a vásárlókat. A nagy érdeklődésre való..tovább olvasom
25
máj.
15:21
4
Nagykanizsa
Balogh László polgármester közösségi oldalán a kanizsai adatokról is írt. Járványügyi megfigyelés alá eddig 253 embert helyeztek a városban, melyből már 218 feloldott, így jelenleg 35-en vannak még aktív megfigyelés alatt.
25
máj.
15:12
4
Nagykanizsa
Witold Pilecki lovassági kapitányt, az auschwitzi hőst 1948. május 25-én végezték ki, az Európai Parlament pedig tavaly szeptemberben nyilvánította e dátumot a totalitarizmus elleni harc hőseinek nemzetközi emléknapjává.
25
máj.
15:08
4
Szepetnek
Az alkotást és a hozzá tartozó keresztet a szepetneki hegybirtokosok összefogásával állították.
Felavatták Szent Orbán pápa szobrát Vöröshegyen. Az alkotást és a hozzá tartozó keresztet a szepetneki hegybirtokosok összefogásával állították. A helyi gazdák a jövőben több..tovább olvasom
22
máj.
18:02
4
Nagykanizsa
A személyes ügyintézés során a vírushelyzet miatt bizonyos szabályokat be kell tartani.
Újra van lehetőség személyes ügyintézésre a Tripammer utcai köztemető gondnokságán. A Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. a napokban tette közzé közösségi oldalán, hogy – a megfelelő..tovább olvasom
22
máj.
17:57
4
Nagykanizsa
Az enyhítések miatt ismét együtt készülhetnek a kanizsai bunyósok, de a kesztyűzés továbbra sem engedélyezett.
Az enyhítések miatt ismét együtt készülhetnek a kanizsai bunyósok, a megszokott felkészülési forma azonban még nem állt vissza, hiszen a vírus elleni védekezés jelenlegi szabályai miatt a küzdelem..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
18:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
18:30
Balasport
19:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, Egészségügyi percek
19:35
Kukkantó
20:05
Egis Körmend – Atomerőmű SE NB I A-csoportos férfi kosárlabda-mérkőzés
21:30
Múlt-kor
22:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, Egészségügyi percek
22:35
Lapozó
híradó 2020.05.22

KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY – Zalában egy, az országban 37 fővel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma 

KUTATÓMUNKA NAGYKANIZSÁN – A Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a MOL együttműködésével kilenc városból származó szennyvízmintákat vizsgálnak a szakemberek

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
nfv-pannonia
hellozalakaros
hellozalakaros
hellozalakaros
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu