24 gazda 66 mintáját zsűrizték a miklósfai kertbarátok pálinkamustráján szombaton. Az est végén kiderült, melyik párlatnak ítélték a városrész legjobb pálinkája címet, de a megmérettetésen a nem helyi főzőket is díjazták. A téli időszakban szinte minden hétvégén van egy-egy program a miklósfai kertbarátklubnál, a pálinkamustrát már 7. alkalommal rendezték meg.
– Az első évre emlékszem, rekord számú nevezés volt, és rekord számú eredmények is születtek. Akkor úgy döntöttünk, hogy van ennek értelme, hiszen a szakmához, a szőlőhöz, meg a gyümölcshöz egyértelműen hozzátartozik. Ezért úgy gondoltuk, szépen sorban rendezzük minden évben a pálinkaversenyünket – említette Németh József, a Dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kör elnöke.
„A fejlődés látható és ízlelhető”. Ezt már az egyik zsűritag mondta. Gazdag Attila szerint a minták közt súlyos technológiai hibákkal már nem találkoztak. Egy aranyérmesben van egy kis hűha. Tehát ennyivel másabb. Egy nagyon szép termék az már ezüstérmes, a „hűhával” felvértezett pedig aranyérmes. Nálunk ebből annyira nem volt sok, de összességében nézve egész szép számmal szerepeltek ezen a versenyen a gazdák – mondta Gazdag Attila zsűritag.
A versenyre környékbeli hegyhatakról is lehetett nevezni, de természetesen javarészt a miklósfai gazdáktól származtak a minták. Erdős Attila három éve jár a versenyekre. – Körülbelül 5 éve vettem egy pálinkafőzőt, akkor lehetett már venni, utána be kellett jelenteni. Otthon szoktam főzni, eper, sárgabarack, a saját termésemből – tette hozzá Erdős Attila.
A miklósfai pálinkamustrán 19 arany, 15 ezüst, 16 bronz és 16 oklevél minősítést osztottak ki. Miklósfa legjobb pálinkája Erdős Attila sárgabarackja lett, a vidék legjobb pálinkája címet Kovács Károly málna párlata kapta, a zsűri különdíját pedig Molnár Miklós Irsai Olivér törkölypálinkája érdemelte ki.
adás
magazin
híradó