+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Elkezdődött a Thúry György Történelmi Szabadegyetem
2019. november 28. csütörtök 15:56
Elkezdődött a Thúry György Történelmi Szabadegyetem
Az ismeretterjesztő előadásokon a jeles bajvívó, törökverő emléke előtt tisztelegnek.
Nagykanizsa

A programsorozatot hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a Nagykanizsai Városvédő Egyesület a Thúry György Múzeummal, a Thúry Vitézlő Oskolával és a Batthyány Lajos Gimnáziummal együttműködve. Az ismeretterjesztő előadásokon a jeles bajvívó, törökverő emléke előtt tisztelegnek. December 13-án lesz a következő alkalom, melyre nem csak a diákokat hívják.

Az elmúlt esztendőben ünnepelték Thúry György Kanizsa várkapitányává választásának 450. évfordulóját, melyhez kapcsolódóan a városban egyebek mellett tudományos emlékülést is tartottak. A Dunántúl oroszlánjának is nevezett várkapitány egész életműve kiváló példaként állhat a mai kor embere előtt, ezért tiszteltére most történelmi szabadegyetemet szerveztek. – A városunk történelmét és Thúry György életét ismerni, úgy gondolom, hogy nagyon fontos. Sok mindent tudunk, de biztos, hogy nem eleget. Ezt tovább kell vinni úgy, ahogy azt az elmúlt esztendőben is tettük, hiszen Thúry Emlékév volt. Akkor is nagyon sokan vettünk a programokon részt – mondta Dénes Sándor, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója.

Az előadássorozatot egy pályázatnak köszönhetően rendezte meg a Nagykanizsai Városvédő Egyesület a Thúry György Múzeummal és a Thúry Vitézlő Oskolával együttműködve. A programnak a Batthyány Lajos Gimnázium adott otthont, melynek legfőbb célja a lokálpatriotizmus erősítése. – A rendezvényünk nyitott, de alapvetően a diákságra fókuszáltunk – azzal a szándékkal, hogy a létszám is meglegyen, és a társintézményeket is vendégül várjuk. Illetve azokat az iskolai partnereket, akik kötődnek Thúryhoz – fogalmazott Horváth Gábor programkoordinátor.

A történelmi szabadegyetem első előadásán Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője a vitézségről és azokról a tényezőkről beszélt, melyeknek köszönhetően Magyarország a történelem viharos évszázadaiban is fennmaradhatott. – Nekem, mint hagyománytisztelőnek vagy állítólagos hagyományőrzőnek itt, a városban az a dolgom, hogy a továbbörökítés okán azokat az erényeket, értékeket keresgéljem egy kicsit a gyerekekkel közösen a történelmi áttekintés során, aminek köszönhetően még mindig itt vagyunk. Magyarul beszélünk, Magyarországnak hívják a helyet, ahol élünk, és ezt a csodálatos kultúrát birtokoljuk. Jó lenne ezt jobban érteni, hogy milyen kapaszkodók voltak ezek, mihez kell visszanyúlnunk, ha ehhez szeretnénk még ragaszkodni – hangsúlyozta Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője.

Az ismeretterjesztő programot legközelebb december 13-án szervezik meg újra, akkor az Oszmán Birodalom katonai, hatalmi rendszeréről, valamint Thúry György életéről tartanak előadást.

Galéria
további friss hírek
05
dec.
16:03
4
Nagykanizsa
A Nemadomfel Együttes lépett fel a tegnapi programon, a formációban kivétel nélkül sérült emberek a szólisták.
A csapat rutinos zenészekkel, valamint professzionális hang- és fénytechnikával dolgozik, repertoárjában saját szerzemények és klasszikus slágerek is szerepelnek. Az együttes telt ház előtt lépett színpadra. - ..tovább olvasom
05
dec.
16:02
4
Szepetnek
A szepetneki páros tornán a házigazda klub, a Cserszegtomaji SK és a Zemplén SE összesen 41 utánpótláskorú versenyzője vett részt.
05
dec.
15:56
4
Nagykanizsa
A leendő elsősök és szüleik az intézmény tanítóival is megismerkedhettek a Mikulás-napi rendezvényen.
Manók, varázslók, ajándékok és kézműves-foglalkozás várta az ovisokat tegnap a Zrínyi-iskolában. A leendő elsősök és szüleik az intézmény tanítóival is megismerkedhettek a Mikulás-napi..tovább olvasom
05
dec.
15:48
1
Nagykanizsa
Fogyatékkal élők világnapja
05
dec.
15:47
4
Csapi
Az intézmény tanulói a mindennapjaikhoz és a tanuláshoz szükséges eszközöket kaptak két zalai szervezet együttműködésének köszönhetően.
05
dec.
15:45
4
Nagykanizsa
Dokumentumkiállítás nyílt a HSMK-ban.
A tárlaton nemcsak az Inkey család rövid történetét ismerhetik meg az érdeklődők, hanem azokat a helyszíneket is, ahol valaha a család tagjai éltek, gazdálkodtak. A kiállítás létrejötte a Palini Inkey..tovább olvasom
05
dec.
15:42
4
Nagykanizsa
A beszámolóban elhangzott, a klub képviseltette magát minden honvédelmi és városi megemlékezésen Nagykanizsán, a tagsággal folyamatos volt a kapcsolattartás idén is.
05
dec.
15:34
4
Nagykanizsa
Az építőipari kivitelezések legvitatottabb momentumairól tartott tájékoztató előadást a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara.
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
21:20
21:50
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, honvedelem.hu, Üzenet
22:25
Lapozó
híradó 2019.12.05

ÖNZETEN SEGÍTSÉG – annyi adomány érkezett a csapi iskolába, hogy még a település hátrányos helyzetű lakóinak is jut belőle 

NEMADOMFEL – különleges koncertet hallhatott a kanizsai közönség, az együttes szólistái kivétel nélkül sérült előadók A VALÓS

PROBLÉMÁKRÓL SZÓLT – a kamara rendezvényén az építőipar legvitatottabb helyzeteiről volt szó

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
nfv-pannonia
hellozalakaros
hellozalakaros
hellozalakaros
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu