+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Kalandok a Selyemútról
2019. október 22. kedd 17:04
Kalandok a Selyemútról
Zászlókon, szalvétákon és numizmatikai érdekességeken keresztül tárul fel az ősi karavánutak története és Közép-Ázsia jelene.
Nagykanizsa

Az egzotikus Selyemúton kalandozhatnak képzeletben azok, akik ellátogatnak a HSMK legújabb kiállítására. A tárlat az egyik legjelentősebb ősi karavánutat mutatja be Gelencsér Gábor gyűjteményén – zászlókon, szalvétákon, könyveken és numizmatikai érdekességeken – keresztül.

Az én hobbim-sorozat legújabb kiállítását Benedek Miklós, a Magyar Földrajzi Társaság zalai titkára nyitotta meg. Mint mondta: a Selyemút azt bizonyítja, hogy már több mint kétezer évvel ezelőtt is fontos volt a Kelet és a Nyugat közti kapcsolat. A Selyemúton Ázsiából Európába és Afrikába szállítottak több útvonalon és csomóponton keresztül árukat. 

– Nemcsak selyemmel kereskedtek, hanem porcelánnal, drágakövekkel, ékszerekkel, különböző fűszerekkel, élőállatokkal. Mindennel foglalkoztak – tájékoztatott Benedek Miklós, a Magyar Földrajzi Társaság Zala megyei titkára.  

A Selyemútnak több ága volt, és a szárazföld mellett az Indiai-óceánt is érintette. Története mellett Közép-Ázsia jelenébe is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők. 

– Hozzám a legközelebb Üzbegisztán áll, mert nagyon sok magyar vonatkozása van. Kőrösi Csoma Sándor és Vámbéry Ármin is megfordult üzbég városokban, így Buharában, Hívában és Szamarkandban. Továbbá a közép-ázsiai, illetve belső-ázsiai kutatások azt is igazolják, egy másik neves magyar, Stein Aurél is megfordult ezekben a városokban – fejtette ki Gelencsér Gábor, nyugdíjas újságíró. 

A gyűjteményből zászlókat, díszes papírszalvétákat, könyveket és numizmatikai érdekességeket is megnézhetnek az érdeklődők november 10-ig a HSMK földszinti előcsarnokában.

Galéria
további friss hírek
18
nov.
18:20
1
Murarátka
Átadták az árvízvédelmi töltést Murarátkán
18
nov.
18:00
1
Nagykanizsa
20 éves a Kodály Zoltán Énekkar
18
nov.
12:40
4
Zalaegerszeg
A tudományban, az oktatásban, a sportban, a művészetekben és az egyéb területeken kiemelkedőt nyújtók elismerését tegnap adták át.
18
nov.
12:26
4
Ménfőcsanak
Egy pontot szerzett Ménfőcsanakon az FC Nagykanizsa.
Egy pontot szerzett Ménfőcsanakon az FC Nagykanizsa. Barna László legénysége legutóbb egy változatos meccsen 4-3-ra nyerni tudott a győri gárda otthonában. A vasárnapi mérkőzés is jól kezdődött a kanizsaiak..tovább olvasom
18
nov.
12:24
4
Nagykanizsa
A városrész iskolájának udvarán összesen 16 facsemetét ültettek el.
A Kiskanizsai Általános Iskola is kivette a részét a 10 millió fa elültetéséből. Az elmúlt időszakban több civil szervezet és cég csatlakozott a mozgalomhoz, a városrész iskolájának udvarán..tovább olvasom
18
nov.
12:22
4
Nagykanizsa
A beiskolázási tájékoztatón az érdeklődők tanácsokat kaptak a felvételi eljárással kapcsolatban, majd megismerhették a képzési rendszert.
18
nov.
12:17
4
Nagykanizsa
A diákok megkóstolhatták az egyik legegészségesebb természetes táplálékot.
Mézes reggeli volt a Péterfy-iskolában. A diákok megkóstolhatták az egyik legegészségesebb természetes táplálékot. A tanulókhoz a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület tagjai..tovább olvasom
18
nov.
12:12
4
Nagykanizsa
A rendezvény bevételéből az intézmény tehetséges diákjainak versenyeztetését támogatják, illetve iskolai felszereléseket vásárolnak.
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
22:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, Egészségügyi percek
22:35
Lapozó
híradó 2019.11.18

A LEGKIEMELKEDŐBBEK A KIEMELKEDŐK KÖZÜL – átadták a Zala Megyei Prima Díjakat  

MURAFÖLDE ÚJBORAI – 16 pincészet vett részt a helyi termelőket és a kulturált borfogyasztást népszerűsítő programon 

GÁLAMŰSOR – egész estés programot adott a 47 éves Kanizsa Táncegyüttes, a színpadon vendégcsoportokat is láthatott a közönség

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
nfv-pannonia
hellozalakaros
hellozalakaros
hellozalakaros
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu