+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Örök mementó
2019. október 8. kedd 16:47
Örök mementó
Leleplezték dr. Krátky István, a város 1930 és 1944 közötti polgármesterének emléktábláját.
Nagykanizsa

Felavatták Dr. Krátky István emléktábláját a Kazinczy utcában. Az örök mementó a város egykori polgármesterének állít emléket. A szív embere 1930 és 1944 között volt Nagykanizsa polgármestere, ő hozta létre – egyebek mellett - a város bábaképzőjét, szimfonikus zenekarát, valamint regnálása alatt épült a MAORT-lakótelep és a Nagy-Magyarország-emlékmű.

A Krátky család a ’40-es években élt a Kazinczy utca 6. szám alatti házban. A mai emléktábla-avató ünnepségen részt vett az egykori polgármester unokája is. Dr. Lugos Margit 7 éves volt, amikor családját az akkori karhatalom elüldözte Nagykanizsáról. – Itt laktunk, idejártam iskolába, s egyszer csak nagyapám megjelent három karhatalmista, ÁVH-s tiszttel, majd közölték: ezt a házat három óra múlva át kell adnunk, minden berendezésével együtt. Úgy tudom, hogy egy hét múlva már az ávós parancsnok lakott ebben a házban. Nekünk pedig azt mondták, hogy van hova mennünk, hiszen van egy nyaralónk Balatonberényben. Oda is mentünk, majd 1 év múlva, éjjel 3-kor ránk tört szintén az ÁVH, s onnan 1 óra alatt raktak marhavagonba, majd onnan a Hortobágyra - fogalmazott Dr. Krátky István unokája.

Dr. Lugos Margit felajánlásának köszönhetően Dr. Krátky István mintegy 1 millió forint értékű koncerthegedűje és több családi dokumentum idén júniusban visszakerült Kanizsára. Az emléktábla mellett a közeljövőben újabb művészi alkotások állíthatnak örök emléket a város történelmi jelentőségű polgármesterének. – Remélem, hogy sor kerülhet Krátky Istvánról, méltó módon, egy közterület elnevezésére, s én azt is remélem, hogy egy sétáló Krátky István szobor is valahol a belvárosban hamarosan megjelenhet.  Mindezek és ez a mostani emléktábla-avatás és a hegedű ajándéka, amely már itt van, és szólt is és szólni is fog, kifejezi azt, hogy Kanizsa ezer szállal kötődik Krátky István emlékezetéhez – mondta Balogh László, a humán bizottság elnöke.

A második világháború idején lengyel menekülttábort is létrehozó vezető a rabságban eltöltött hónapok után még két évet élt.

Galéria
további friss hírek
29
máj.
18:00
1
Nagykanizsa
Edzésben az FC Nagykanizsa
29
máj.
18:00
1
Nagykanizsa
Óvodai élet Kanizsán
29
máj.
17:52
4
Zalakaros
A koronavírus-járvány miatt ugyan 4 hetet csúszott a szezonkezdés, de így sem számítanak rossz idényre a közeli fürdővárosban.
29
máj.
17:20
4
Nagykanizsa
A tagok a tavalyi évet a korábbiaknál sikeresebb esztendőként értékelték és hasonló folytatásban bíznak az előttük álló időszakban.
29
máj.
17:16
4
Nagykanizsa
Az illatos, nagy virágokat hozó növény idén is betartotta a hagyományt és éppen a Szentlélek kiáradásának ünnepén mutatja legszebb arcát.
29
máj.
17:08
4
Nagykanizsa
Kigyulladt egy autóban felejtett kézfertőtlenítő a napokban az Amerikai Egyesült Államokban.
Kigyulladt egy autóban felejtett kézfertőtlenítő a napokban az Amerikai Egyesült Államokban. Bár a hazai forgalomban lévő szerek nem tartalmaznak akkora számban alkoholt, mint a tengerentúliak, de a szakemberek szerint nem árt figyelni a..tovább olvasom
29
máj.
16:45
4
Nagykanizsa
Két új klippel is jelentkezett az elmúlt időszakban a Napsugár Együttes.
Két új klippel is jelentkezett az elmúlt időszakban a Napsugár Együttes. A kanizsai gyermekzenekarnak sem volt könnyű az elmúlt időszak, de a karantén alatt sem tétlenkedtek. Nem vagyunk borúlátóak, reméljünk hamarosan..tovább olvasom
29
máj.
16:24
4
Becsehely
A projekt részeként a fogyatékkal élők, a pszichiátriai, illetve szenvedélybetegek számára kettő 12 férőhelyes lakóépületet és egy szolgáltatóközpontot alakítanak ki a dél-zalai településen.
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
22:00
Lapozó
híradó 2020.05.29

BEZÁRT A DKG – Az utolsó hónapokban mindössze 80 ember maradt állományban az egykor 2000 főnek is munkát biztosító vállalatban.  

ÉRTÉKELŐ – Közgyűlést tartott a Nagykanizsai Városvédő Egyesület

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
nfv-pannonia
hellozalakaros
hellozalakaros
hellozalakaros
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu