+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Témák és ciklusok
2019. október 3. csütörtök 15:58
Témák és ciklusok
Ősze András szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Thúry György Múzeumban.
Nagykanizsa

Ősze András szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Thúry György Múzeumban. A 110 évvel ezelőtt született művész Témák és ciklusok elnevezésű tárlatán grafikák és kisplasztikák kaptak helyet. 110 évvel ezelőtt, 1909. január 14-én, Nagykanizsán látta meg a napvilágot Ősze András. Ebből az alkalomból kiállítás nyílt a Thúry György Múzeumban, mely a szobrászművész mintegy harminc alkotásán keresztül nyújt bepillantást kalandos életújtába, valamint alkotói korszakaiba. – Ezek egy része grafika, másik része pedig kisplasztika, illetve különböző drótokból, fémekből készült alkotások. Azt szerettük volna bemutatni, hogy ő mennyire sokoldalú művész volt. Szobrásznak tanult, de sajnos a főiskolát személyes okokból nem fejezte be. Tehát sok mindent saját magának, autodidakta módon kellett megtanulnia, de ennek ellenére bármihez nyúlt, abból alkotás született – mondta el Tugya Beáta, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa.

A szobrászművész sokfelé járt a világban, római tanulmányútja során az etruszk és görög művészet nagy hatással volt rá. Az 1940-es évek végén Brazíliában telepedett le, alkotói tevékenységét pedig hazájától távol is folytatta. – Azt kell, hogy mondjam, hogy bár a képzőművészet mindig kozmopolita, de az ember nem. A művész lehet, de az ember az apjához, anyjához, szülőföldjéhez, barátaihoz kötődik. Ez a fájdalom szerintem ott munkál benne és ott hagyja a nyomát a szobrain. Ez az elveszettség pedig végigvonul ebben az életérzésben – fogalmazott Stamler Lajos képzőművész.

Művészetét az egyszerűsítés, a stilizálás jellemezte, de az anyagokkal és technikákkal is szívesen kísérletezett. Ősze András alkotó korszakának első két szakaszából nem sok minden maradt fent, ezért a kiállításon a harmadik és negyedik korszak művei láthatók főként. A szobrászművész az 1970-es évek elejétől mintegy 60 kisplasztikát és 50 grafikát ajándékozott a Thúry György Múzeumnak, ezek közül pedig kiemelkedik a perui őslakosokat bemutató grafikasorozat.  – Ősze András szerepe kettős a múzeumban. Egyrészt a képzőművészeti és szoborgyűjteményünkben jelentős alkotások származnak tőle, másrészt pedig egy olyan dél-amerikai anyaggal gazdagította a múzeumot, amely az elmúlt évtizedben, két-három évente különböző, országos, nagy kiállításokon mutatkozhatott be, ezzel pedig elvitte a Thúry György Múzeum jó hírét – mondta Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

A kiállításmegnyitón Dénes Sándor polgármester köszönetet mondott az intézmény munkatársainak, akik a hiánypótló tárlaton keresztül mutatják be a város szülöttjének életét, munkásságát. – Emlékezni kell rá, és emlékezünk is egyébként, hiszen a város közössége is tudja, ha a HSMK-ban megfordul, hogy ott van egy Ősze Andrásról elnevezett terem, és ott kiállításokat is szoktunk szervezni. Igaz, hogy most ezt a kiállítást nem ott tartjuk, hanem a múzeumban tesszük meg, de ezzel is tisztelgünk előtte – hangsúlyozta Dénes Sándor polgármester. A Témák és ciklusok című tárlat november 10-ig látható a Thúry György Múzeumban.  

Galéria
további friss hírek
29
máj.
18:00
1
Nagykanizsa
Edzésben az FC Nagykanizsa
29
máj.
18:00
1
Nagykanizsa
Óvodai élet Kanizsán
29
máj.
17:52
4
Zalakaros
A koronavírus-járvány miatt ugyan 4 hetet csúszott a szezonkezdés, de így sem számítanak rossz idényre a közeli fürdővárosban.
29
máj.
17:20
4
Nagykanizsa
A tagok a tavalyi évet a korábbiaknál sikeresebb esztendőként értékelték és hasonló folytatásban bíznak az előttük álló időszakban.
29
máj.
17:16
4
Nagykanizsa
Az illatos, nagy virágokat hozó növény idén is betartotta a hagyományt és éppen a Szentlélek kiáradásának ünnepén mutatja legszebb arcát.
29
máj.
17:08
4
Nagykanizsa
Kigyulladt egy autóban felejtett kézfertőtlenítő a napokban az Amerikai Egyesült Államokban.
Kigyulladt egy autóban felejtett kézfertőtlenítő a napokban az Amerikai Egyesült Államokban. Bár a hazai forgalomban lévő szerek nem tartalmaznak akkora számban alkoholt, mint a tengerentúliak, de a szakemberek szerint nem árt figyelni a..tovább olvasom
29
máj.
16:45
4
Nagykanizsa
Két új klippel is jelentkezett az elmúlt időszakban a Napsugár Együttes.
Két új klippel is jelentkezett az elmúlt időszakban a Napsugár Együttes. A kanizsai gyermekzenekarnak sem volt könnyű az elmúlt időszak, de a karantén alatt sem tétlenkedtek. Nem vagyunk borúlátóak, reméljünk hamarosan..tovább olvasom
29
máj.
16:24
4
Becsehely
A projekt részeként a fogyatékkal élők, a pszichiátriai, illetve szenvedélybetegek számára kettő 12 férőhelyes lakóépületet és egy szolgáltatóközpontot alakítanak ki a dél-zalai településen.
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
20:55
Múlt-kor
21:25
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
22:00
Lapozó
híradó 2020.05.29

BEZÁRT A DKG – Az utolsó hónapokban mindössze 80 ember maradt állományban az egykor 2000 főnek is munkát biztosító vállalatban.  

ÉRTÉKELŐ – Közgyűlést tartott a Nagykanizsai Városvédő Egyesület

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
nfv-pannonia
hellozalakaros
hellozalakaros
hellozalakaros
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu