+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Hazatért Dr. Krátky István hegedűje
2019. június 24. hétfő 12:54
Hazatért Dr. Krátky István hegedűje
13. alkalommal csatlakozott a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz a Thúry György Múzeum.
Nagykanizsa

Kanizsa szívéhez szólt – hazatért Dr. Krátky István hegedűje. 13. alkalommal csatlakozott a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz a Thúry György Múzeum. Idén az Éj Műtárgya az egykori városvezető hangszere volt, amit Németh Ferenc zenetanár szólaltatott meg. A Múzeumok Éjszakájához a Nagykanizsai Járásbíróság is csatlakozott. Az esős időjárás ellenére is sokan érkeztek a kanizsai bíróságra. Az érdeklődők a Csingahegyi Művészműhely alkotóinak egyedülálló, a szombati rendezvényen debütáló kiállítását tekinthették meg. – Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy elsőként adhatunk teret és nyilvánosságot ezen alkotói körnek, mely azt vallja: a hagyomány teremtette őket, és amit a hagyománytól kaptak, azt szeretnék megőrizni, s továbbadni a jövő generációinak - mondta el Dr. Hajdu Ildikó a Nagykanizsai Járásbíróság elnöke.

A kiállítás szobrokból és festményekből, karikatúrákból és különböző, egyedi technikával készült alkotásokból állt. – Egy olyan tárlatot próbáltunk összeállítani, amelyben a fegyverkészítéstől a bőrön és a szalmafonáson át a faszobrászatig és a karikatúráig minden megtalálható, noha a mi munkáink sokkal nagyobb terjedelműek és leginkább kültériek, de azt hiszem, aki bejön ebbe a terembe és megnézi az alkotásokat, s azok sokszínűségét és minőségét, az nem fog csalatkozni - mondta el Tislér Zoltán a Csingahegyi Művészműhely tagja.

Idén is átadták a tavaly alapított Kerecsényi Edit-emlékplakettet a Thúry György Múzeumban. Az alapító igazgató szellemisége előtt tisztelgő díjat az intézményt szakmailag segítő múzeumbarátok érdemelhetik ki, az elismerést idén Schmidt Istvánné Bagonyai Mária kapta. Az Éj Műtárgya pedig idén egy igazi lokálpatrióta kuriózum volt, hiszen több mint 60 év után hazatért Dr. Krátky István hegedűje. – Ez a hegedű olyan emberé volt, aki a szív embere volt, példaember volt, aki István gazda néven 1930-1944 között polgármesterként sokak segítője és példaképe volt. Ő úgy tette a dolgát, ahogy azt kell, nem csak a közigazgatás élén, de Kanizsa fejlődéséért és a rászorulók segítéséért is - fogalmazott Balogh László a humán bizottság elnöke.

A mintegy 1 millió forint értékű koncerthegedűt az egykori polgármester unokája Kanizsának adományozta. A hangszer ugyanakkor nem csak kiállítási tárgy lesz, hiszen szakértő kezekben meg is szólalhat majd városi rendezvényeken. – Én azt mondtam, hogy aki olyan muzsikus, hogy megérdemli ezt a gyönyörű, nagyon széphangú hangszert, az használja. A városé, de természetesen szeretném, ha használnák is, mert ez egy hangszer, amelynek nagyon szép hangja van. Szeretném, ha olyanok használnák, akik tényleg élvezik a muzsikát és tudnak is rajta játszani - mondta el Dr. Lugos Margit, Dr. Krátky István unokája.

Az érdeklődőket Dénes Sándor is köszöntötte. A polgármester elmondta: ez a rendezvény az egyik legjobb lehetőség arra, hogy a fiatalok megszeressék a múzeumot, a történelmet, őseink hagyatékát. – Amikor ott van egy segítő szó, mert néhány gondolatot elolvasnak a gyerekek vagy a múzeum munkatársai mond mindenhez valamit, ennél nincsen nagyobb érték és boldogság. Ezt is segíti a Múzeumok Éjszakája. S valóban, ez az idei igazán különleges volt, hiszen Dr. Krátky István polgármester úrra is emlékeztünk - hangsúlyozta Dénes Sándor Nagykanizsa polgármestere.

A Múzeumok Éjszakája programsorozat a ’90-es években indult, azóta pedig országszerte egyre nagyobb sikert arat. A kezdeményezés sikerét jól jelzi, hogy a vidéki múzeumokba is egyre több látogató érkezik. – A Múzeumok Éjszakája számunkra itt, Nagykanizsán azért is fontos, azon túl, hogy felhívja a figyelmet a múzeumra és egy különleges eseménnyé teszi ezt az éjszakát, de ennek hatására évközben is többen látogatják a múzeumot. S ez nekünk nagyon fontos. Ez a legnagyobb ünnepünk, a Múzeumok Éjszakája, de a hétköznapokban, a családi napjainkon, szombatjainkon, kiállításainkon is egyre többen vannak, egyre többen jönnek el ide a múzeumba - vélekedett Száraz Csilla múzeumigazgató. Az eredetileg szabadtérre tervezett programok az esős időjárás ellenére sem maradtak el, a szervezők - egyebek mellett - Kincskereső kalandtúrával, fotótörténeti előadással és kiállítással, valamint éjszakai bátorságpróbával  várták az érdeklődőket. 

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu