+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Nagy Gáspárra emlékeztek
2019. április 12. péntek 17:44
Nagy Gáspárra emlékeztek
A költő idén ünnepelné hetvenedik születésnapját, ezért 2019-et Nagy Gáspár-emlékévvé nyilvánították.
Nagykanizsa

Nagy Gáspárra emlékeztek tegnap, a magyar költészet napján. A Kossuth- és József Attila-díjas költő előtt tisztelegve koszorút helyeztek el annál a Deák téri háznál, ahol a vakációit töltötte, majd a program hagyományosan versmondó versennyel folytatódott. A költő idén ünnepelné hetvenedik születésnapját, ezért 2019-et Nagy Gáspár-emlékévvé nyilvánították.

A Kossuth- és József Attila-díjas költőre, Nagy Gáspárra emlékeztek tegnap, a magyar költészet napján a Kanizsai Kulturális Központ munkatársai, valamint a Nagy Gáspár Alapítvány tagjai. A tizenkét éve elhunyt költő tiszteletére minden évben koszorút helyeznek el a gyerekkori nyarainak otthonául szolgáló Deák téri háznál, majd a megemlékezés hagyományosan versmondó versennyel folytatódott a HSMK-ban.

A megmérettetésre huszan jelentkeztek, a zsűri elnöke pedig ezúttal Sütő András volt. – Azok a gyerekek, akik elvállalják ezt a szerepkört vagy ezt a feladatot, szerintem egyrészt nagyon bátrak, másrészt pedig nagyon intelligensek, hogy ha találnak olyan verseket, olyan szerzőktől, akikkel valamilyen kapcsolatot ki tudnak alakítani – a saját lelkükkel, vagy a saját érdeklődésikörükkel vagy csak éppen abban az állapotban, amiben aktuálisan vannak – teszem azt szerelmesek és találkoznak egy szerelmes verssel és a sorok között ráismernek arra, hogy jéé, most pontosan ebben vagyok – mondta el a nagykanizsai származású színész.

A versenyzőknek két verset kellett elszavalni – egyet Nagy Gáspártól, egyet pedig egy szabadon választott költőtől. Az esemény célja nemcsak az emlékezés, hanem az emlékeztetés is Nagy Gáspárra, a költő nemzetért tett bátor kiállására, valamint a magyar kultúra és erkölcs igazi értékeinek képviseletére. – Mint Vasváron élő embernek ez rendkívül fontos, hisz Vasváron olyan intézményben dolgozom – a Nagy Gáspár Kulturális Központban –, amely a költő nevét viseli, immár tíz éve lesz május 9-én. A környéken, Bélbaltaváron nevelkedett, született a költő, tehát innentől kezdve teljesen természetes, hogy fontos nekünk minden olyan dolog, ami Nagy Gáspárral kapcsolatban történhet – fogalmazott Gergye Rezső, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója.

A költő május 4-én ünnepelte volna hetvenedik születésnapját, ezért ebből az alkalomból 2019-et Nagy Gáspár-emlékévvé nyilvánították, melynek kapcsán több programot is szerveznek. A versmondó verseny győztesei pedig részt vehetnek a költő tiszteletére szervezett kétnapos emlékülésen, melyet Vasváron rendeznek majd.

Díjazottak:

Általános iskola felső tagozatosainak korcsoportja: I. helyezett: Gável Zsóka (Honvéd Kaszinó Városi Színpad) II. helyezett: Balogh Kristóf (Honvéd Kaszinó Városi Színpad) III. helyezett: Kovács Nina (Honvéd Kaszinó Városi Színpad) Különdíj: Gyenese Szulamit (Honvéd Kaszinó Városi Színpad)

Középiskolások korcsoportja: I. helyezett: Kanizsai Szilárd Erik (Batthyány Lajos Gimnázium) II. helyezett: Mudry András (Honvéd Kaszinó Városi Színpad) III. helyezett: Tombor Zita Rebeka (Honvéd Kaszinó Városi Színpad) Különdíj: Deme Viktória (Honvéd Kaszinó Városi Színpad)

Felnőtt kategóriában különdíjat kapott: Kánya Antalné

Galéria
további friss hírek
17
jún.
11:01
1
Nagykanizsa
Emlékezés a Nagykanizsáról és környékéről történt bevagonírozásokra
17
jún.
10:59
1
Nagykanizsa
Republic koncert a Sörfesztiválon
16
jún.
18:38
1
Nagykanizsa
Ünnepi könyvhét Nagykanizsán
16
jún.
18:36
1
Nagykanizsa
Piarista flashmob az Erzsébet téren
15
jún.
18:20
1
Kerkaszentkirály
A letenyei járás pedagógusait köszöntötték
15
jún.
18:20
1
Semjénháza
Semjénháza All Star - Fradi Öregfiúk
14
jún.
18:36
1
Nagykanizsa
Piarista gála
14
jún.
18:25
1
Nagykanizsa
Két napig sör folyik az Erzsébet téren
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
13:00
Lapozó
18:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
18:30
Egy falat kenyér és egy csipetnyi szó
19:00
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, Egészségügyi percek
19:35
20:05
Látogató
20:35
Híradó
20:50
Néptánc gála a Misina Néptáncegyüttes előadásában
21:20
21:50
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet, Egészségügyi percek
22:25
Lapozó
híradó 2019.06.14

Sör, zene és jókedv - megkezdődött a 8. Kanizsai Sörfesztivál 

Könyvhét, minden korosztálynak - bemutatók, találkozások, játékok 

Gyémántos marketing - elismerték a karosi marketing kampányokat

partnereink
NaGESZ
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
nfv-pannonia
hellozalakaros
hellozalakaros
hellozalakaros
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu