Az ön neve:
Az ön emailcíme:
Felhasználói név:
Jelszó:
 
Telefon: +36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
hírek
Keszthely - 2017. március 21. 12:52 kedd
Az asztalok fekete gyémántja
Első alkalommal sikerült Magyarországon francia szarvasgombát mesterségesen termeszteni.

Szeglet Péter egyetemi docens vezetésével zajlik az a csaknem két évtizedes kísérlet, aminek keretében sikerült a fekete francia szarvasgombát mesterségesen előállítani. "Ezen a vidéken nem honos a francia szarvasgomba. Franciaországból hoztunk csemetéket, ezeket ültettük el. Arra gondoltunk, hogy klímában nagyjából hasonló a terület, ezért betelepítettük ide, a botanikus kert egy részébe" - nyilatkozta Szeglet Péter, Pannon Egyetem Georgikon Kar docense.

Ez az a kert, amit a szarvasgomba termesztésére hoztak létre. Ez pedig az a fa, aminek a tövében kifejlődött az első növény. A fekete francia szarvasgomba az egyik legdrágább fűszergomba a világon és attól is különleges, hogy nem a föld felett, hanem föld alatt terem és nehéz megtalálni. Manapság idomított kutyákkal végzik a keresést. A 2000-ben elkezdődött projekt nem hozott eredményt, ezért éppen fel akarták számolni az ültetvényt. Egy szentgáli gombakereső rábeszélésére vártak még.

"Mondta, hogy még várjunk egy-két évet, mert itt kell lenni a gombának is. Aztán eljött az idén és előásta az első gombákat. El lehet mondani, hogy Magyarországon elsőként itt sikerült termőtestet is előszedni a fekete francia szarvasgombás ültetvényről" - tette hozzá Szeglet Péter.

A szarvasgomba a levegős és párás környezetet kedveli. A fák gyökereivel szimbiózisban, mészben gazdag talajon él. A gombaspóra csírázását mogyoróval segítik elő.

Szeglet Péter munkáját Volner Lajos segíti. A kerti technikus is sokat tett azért, hogy az „asztalok fekete gyémántjának” is nevezett fűszernövény kifejlődhetett. "Amikor a csemete már készen van, akkor kihelyezzük ide, a megadott területre és akkor kezdődik igazán a munka. A csemetét általában mulcsozni szokjuk, vagy egy természetes takarás. Kartonpapírból kivágunk egy területet és a szarvasgomba köré rakjuk. Ezáltal megvédjük a különböző gyomoktól. Amikor pedig elkezdődik a fűnek a növekedése, akkor rendszeresen körbe kell nyírni" - tájékoztatott Volner Lajos, a Pannon Egyetem Georgikon Kar kert technikusa.

A siker új erőt ad a szakembereknek a folytatáshoz. Most arra fókuszálnak, hogy újabb oltott csemetéket tudjanak előállítani.

GALÉRIA - Az asztalok fekete gyémántja
további híreink
2017-10-20 19:06 - Nagykanizsa
'56-ról a gimnazistáknak
2017-10-20 19:00 - Nagykanizsa
Találkozott az ipar és a tudomány a 21. század legfontosabb ásványkincséért
2017-10-20 18:49 - Nagykanizsa
Egy Amerikában élő magyar közösség történetét mutatja be a Thúry György Múzeum legújabb kiállítása.
2017-10-20 18:36 - Nagykanizsa
A kilencedikesek versengését a Zsigmondy-iskola 9/b, a tizedikesekét pedig a 10/a osztálya nyerte.
2017-10-20 18:33 - Nagykanizsa
A néhai ipari tanuló az '56-os kanizsai események ikonikus alakjává vált.
2017-10-20 18:28 - Nagykanizsa
Háromhetes külföldi gyakorlaton vettek részt a Nagykanizsai Szakképzési Centrum fodrász, informatikus és ápoló tanulói.
2017-10-20 18:24 - Nagykanizsa
Ezt kezdeményezi Cseresnyés Péter.
2017-10-20 18:15 - Nagykanizsa
Lyukas nemzeti zászlók jelezték ma városszerte, hogy az iskolások megemlékeztek 1956 októberének eseményeiről. A BLG ünnepsége az..
2017-10-20 18:13 - Nagykanizsa
Kínai delegációt fogadott délelőtt Dénes Sándor polgármester a városházán.
2017-10-20 17:19 - Nagykanizsa
Különleges műsorral emlékeztek a kiegyezés 150. évfordulójára a Nemzeti Filharmonikusok Nagykanizsán.
2017-10-19 18:28 - Nagykanizsa
Kiállításmegnyitó a Kiskanizsai Általános Iskolában
2017-10-19 18:27 - Nagykanizsa
Bővítenék a helyi értéktárat
műsor
21:55
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
22:25
Lapozó
INFORMÁCIÓ
Telefon: +36-93-787050;
Telefax: +36-93-787050
Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv:
Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25.
Telefonszám: (+36 1 457 7100)
Web: www.nmhh.hu
kanizsatv
partnereink