37-fajta ételt készítettek a versengő csapatok a 19. mikósfai répafőző fesztiválra. A városrész ma már országosan híres kerekrépája igazi különlegesség, hiszen itt a savanyításhoz nem ecetet, hanem kovászt használnak, és ez egyedi ízt biztosít az ebből készült ételeknek.
A csapatok három kategóriában mérettették meg ételeiket. A zsűri tapasztalt tagjai igazi különlegességekkel is találkoztak. – Ma olyan ételeket kaptunk, amiken mi is meglepődtünk, szakemberek. 30-50 éve dolgozunk a szakmában, de érdekes, új dolgokat is felfedeztünk. Például olyan krémlevest találtunk répából, ami hajdinás gombóccal volt telítve. Ez egy olyan különlegesség volt, ami számunkra is meglepő – mondta el kérdésünkre Rákhely Árpád, a zsűri elnöke.
A Miklósfai Közművelődési és Városszépítő Egyesület azt szeretné elérni, hogy a helyiek, akár a fiatalok is, vigyék tovább a hagyományt. – Tavaly már megmozdult valami. Általános iskolás kislányok is hoztak a versenyre répás ételt. Kaptak kis emléket, díjat, és most már többen is a faluban megszólítottak, hogy jön az unokájuk, beneveznek. Tehát jönnek a fiatalok is. Miklósfán hála Istennek, pozitív irányú fejlődést tapasztaltunk – fogalmazott Köteles Józsefné, a szervezet elnöke.
A farsangi fesztiválok sorát a miklósfai nyitja Nagykanizsán, amely ma már országosan ismert. – Büszkék lehetnek a miklósfaiak arra, hogy nem csak egy hagyományos, régi ételt őriztek meg a köztudat számára, hanem arra is, hogy már 19. alkalommal rendezik meg. Ez a fesztivál is bizonyítja azt, hogy mennyire fontos a hagyományőrzés, mennyire fontos annak az örökségnek a megőrzése, amit eleinktől örököltünk – hangsúlyozta Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.
A hagyományos kategóriát a Nagykanizsai Honvéd Egyesület csapata nyerte, az ételkülönlegességeknél a Mi Nők Klubja végzett az élen, a legjobb répás édesség címmel pedig Gálné Kiss Viktória büszkélkedhet.
adás
magazin
híradó