+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Emlékezés
2018. december 10. hétfő 15:15
Emlékezés
Kiállítással és előadással emlékezett a Gulag börtöneibe, lágereibe elhurcoltakra szombaton a város német nemzetiségi önkormányzata.
Nagykanizsa

Az érdeklődők a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága által összeállított, korabeli fotókból, visszaemlékezésekből és sajtóanyagokból álló tárlatát tekinthették meg. A „Málenkij robot, avagy ártatlanul, ítélet nélkül kényszermunkán a Szovjetunióban” című tárlat a Gulag táborokba elhurcolt több százezer magyar ember sorsát próbálja méltón bemutatni.  1945. december 22-én hozták meg azt az ítéletet, amely lehetővé tette a hazai német lakosság teljeskörű kitelepítését. Erre és minden elhurcoltra emlékeztek a kiállítással a német nemzetiségi önkormányzat tagjai. –  Két kategóriába sorolták az embereket: a Gulagra kerültek, akik „ítélet alapján” kerültek oda, s a Gupvi táborokba pedig azok jutottak, akiket minden ítélet nélkül csak összegyűjtöttek. Elsődlegesen férfiakat, másodlagosan pedig nőket is - mondta el Lancsák József Nagykanizsa Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke.

A tárlatot a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága állította össze. A csoport alelnöke, Bognár Zalán előadásában hangsúlyozta: minden ehhez hasonló rendezvény nagy jelentőséggel bír, hiszen még mindig a kelleténél jóval kevesebbet tud a társadalom az elhurcoltak Szovjetunióban átélt kínjairól. – Nem mertek az emberek erről beszélni. Még 2009-2010-ben is, amikor interjúkat készítettem, sokan egyszerűen nem adtak interjút, mert még mindig féltek elmondani, amit átéltek. Itt az ideje, hogy az emberek erről végre tudjanak, hiszen ez a magyarság egyik óriási vesztesége. A holokauszt, a Don-kanyar mellett ez a második világháború legnagyobb vesztesége. Sorszámban nem harmadik, s inkább a holokauszthoz mérhető veszteség ez.  Bár nem akkora, de százezres nagyságrendű veszteségről beszélünk itt is - fogalmazott Bognár Zalán a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának alelnöke. A nagykanizsai német nemzetiségi önkormányzat vezetői úgy tervezik, hogy a jövőben ismét megemlékeznek a Szovjetunióba tömegesen, ítélet nélkül elhurcoltakra. Terveik szerint újabb kiállításokat, valamint előadókat hívnak majd Nagykanizsára. 

Galéria
további friss hírek
23
aug.
20:00
1
Nagykanizsa
Már lehet szavazni a legszebb kanizsai kertekre
23
aug.
20:00
1
Nagykanizsa
Ziccer NLSE - Mol Fehérvár FC 0-13
23
aug.
16:42
4
Nagykanizsa
Felavatták a nagykanizsai Két Salamon Bt. nettó 284 millió forint értékű fejlesztéseit.
Felavatták a nagykanizsai Két Salamon Bt. nettó 284 millió forint értékű fejlesztéseit. A projekt részeként létrejött egy modern, 1100 négyzetméteres üzemcsarnok szociális helyiségekkel, fűtött..tovább olvasom
23
aug.
16:30
4
Nagykanizsa
A Viridis Pannonia Kft. a társasházi hulladék gyűjtésére használatos 770, illetve 1100 literes konténereket tisztítja augusztus 26-án és 27-én, azaz hétfőn és kedden.
23
aug.
16:18
1
Nagykanizsa
Focit, tekét és kosárlabdát is láthatnak a sportbarátok a hétvégén.
Focit, tekét és kosárlabdát is láthatnak a sportbarátok a hétvégén. Holnap ér véget a 27. Zalakaros Kupa, melyen huszonhárom leány utánpótláscsapat méri össze tudását a..tovább olvasom
23
aug.
16:12
4
Zalaszabar
21 kárpátaljai gyerek nyara vált felejthetetlenné a Holnapocska Táborban.
Határon túlról, szívektől innen – 21 kárpátaljai gyerek nyara vált felejthetetlenné a Holnapocska Táborban. A kilencnapos tábort ötödik alkalommal rendezték meg a Zala Megyei Közgyűlés..tovább olvasom
23
aug.
16:07
4
Nagykanizsa
Huszonkét kiemelten tehetséges zongoristanövendék érkezett Nagykanizsára a napokban, hogy egy intenzív, komplex készségfejlesztésen vegyen részt.
23
aug.
16:05
4
Nagykanizsa
A fáradság és az alváshiány okozta hallucinációval, egy hat órán át tomboló viharral és pályafutása egyben megtett legnagyobb távjával is megküzdött Lubics Szilvia.
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2019.08.23

FEJLESZTÉS – felvatták a nagykanizsai Két Salamon Bt új üzemcsarnokát, a beruházás nettó 284 millió forintba került 

MESTERKURZUS – kiemelten tehetséges zongoristanövendékek vesznek részt a zeneiskola készségfejlesztő programján 

HALLUCINÁLT IS – élete legnehezebb versenyének nevezte az amerikai Bigfoot 200-at Lubics Szilvia

partnereink
NaGESZ
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
nfv-pannonia
hellozalakaros
hellozalakaros
hellozalakaros
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu