+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Megnyílt a XI. Országos Vasutas Népművészeti Kiállítás
2018. december 3. hétfő 15:20
Megnyílt a XI. Országos Vasutas Népművészeti Kiállítás
A háromévente megrendezett tárlaton ezúttal is változatos anyag állt össze.
Nagykanizsa

Háromévente versenyt hirdetnek, majd tárlatot rendeznek a beérkezett pályamunkákból az Országos Vasutas Népművészeti Kiállítás szervezői a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban. – Minden nemzetnek kötelessége, hogy a saját kultúráját tovább örökítse. A hagyományőrzés mellett azonban ez a nap arról is szól, hogy a vasutas amatőr művészek megmutassák, milyen tehetségük van – mondta el Kámánné Szép Terézia, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház igazgatója.

Debreceni, székesfehérvári és kanizsai, valamint a három város vonzáskörzetében működő szakkörök, egyéni alkotók munkáit állították ki. Ezeket Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója, Kiss Nóra, az intézmény néprajzkutatója, valamint Gyanó Szilvia, a Balatoni Múzeum munkatársa zsűrizte. – A debreceniek és a székesfehérváriak más tájak hímzéskultúráját is elhozták, de ki kell emelni a nagykanizsaiakat is, akik révén láthatunk itt hímzést is. Mindig nagyon örülök, amikor azt látom, hogy Dél-Zala hímzéskultúrája és szőttesművészete újra előtérbe kerül, mert már nagyon kevesen készítenek szőtteseket – árulta el Gyanó Szilvia zsűritag.

Az idei vendégkiállító, Borsos Gyula alkotásai szintén január 10-ig láthatók a művelődési házban. A zalaegerszegi fazekas munkáin az angol keramikus hagyományok ötvöződnek a magyarral. A kiállításmegnyitón a hagyományőrzés fontosságára hívta fel a figyelmet Dénes Sándor polgármester. – Kiemelkedően fontos így mindazon értékőrzőknek a szerepe, akik ma ellátogattak hozzánk. Ők jelentik ugyanis a garanciát arra, hogy ez a fajta tudás, és a múltunkhoz fűződő szeretet fennmaradjon még hosszú ideig – nyilatkozta Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere.

Amire ma hagyományőrzésként tekintünk, az régen a mindennapok része volt, mutatott rá Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő. – Látjuk azt, hogy eleink milyen csodákat készítettek, és az a sok tudás, ami átöröklődött, a mai napig él. Ez a legfontosabb: a saját hagyományaink előtt tisztelgünk egy ilyen kiállításon, és a mai napnak ez a legfőbb üzenete. Tisztelet az ősöknek, és tisztelet annak a tudásnak, amit ők évszázadokon keresztül hordoztak a kezükben és a lelkükben – fogalmazott Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő. A megnyitót követően a rendezvény az alkotók díjazásával és gálaműsorral folytatódott a Boglya Népzenei Együttes, a Pántlika Néptáncegyüttes, a Kanizsa Táncegyüttes és a bolyais Magasdi Dóra közreműködésével.

Díjazottak:

Hímzés: I. Bálint Kálmánné (Székesfehérvár); II. Molnár Tiborné (Debrecen); III. Harsányi Edit (Debrecen)

Csipkeverés-horgolás: I. Pető Lászlóné (Debrecen); II. Bodolai Jánosné (Debrecen); III. Nagy Istvánné (Debrecen)

Fafaragás: I. Domaföldi Tibor (Nagykanizsa)

Szőttes: I. Hácskó Imréné (Lenti); II. Horváthné Csepella Veronika (Nagykanizsa)

Szakköri hímzés: I. Tisztaforrás Hímző Kör (Debrecen); II. Albaregia Hímző Szakkör (Székesfehérvár); III. Kabai Kézimunka Szakkör (Debrecen)

Szakköri horgolás-csipke: I. Újkerti Kézimunka Kör (Debrecen); II. Kabai Kézimunka Szakkör (Debrecen); III. VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház Hímző és Kézimunka Szakköre (Nagykanizsa)

Szakköri fafaragás: I. VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház Fafaragó Szakköre (Nagykanizsa)

Különdíj: Székesfehérvári Gyöngyfűző Szakkör; Feszt Attiláné (Nagykanizsa); Borsos Gyula (Zalaegerszeg); VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház Hímző és Kézimunka Szakköre (Nagykanizsa)

Galéria
további friss hírek
25
máj.
18:25
1
Galambok
A galamboki piactér avatása
24
máj.
18:52
1
Eszteregnye
Eszteregnyei dalostalálkozó
24
máj.
18:25
1
Nagykanizsa
Átadták Nagykanizsa legújabb játszóterét
24
máj.
18:11
2
Szombathely
Kanizsai cukrász alkotása lett az év fagylaltja, a Piemont Királya fantázianevű, mogyorós hűsítőt Wilheim Dávid készítette.
24
máj.
18:08
1
Nagykanizsa
Cseresnyés Péter, a Fidesz választókerületi elnöke elmondta: a vasárnapi voksolás nemzetünkről és gyermekeinkről szól.
24
máj.
18:04
4
Nagykanizsa
A párt elnökségi tagjai tartottak sajtótájékoztatót Nagykanizsán.
Az LMP szerint az EP-választás tétje, hogy Európa zöld lesz, vagy sem – ezt a párt megyei elnökségi tagjai mondták délelőtti sajtótájékoztatójukon. Károlyi Attila és Rikk László..tovább olvasom
24
máj.
18:01
4
Nagykanizsa
A közös listán induló két baloldali párt tegnap délután Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatót.
240 ezer forintos európai minimálbért vezetne be az MSZP-Párbeszéd. A közös listán induló két baloldali párt tegnap délután Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatót. Az MSZP..tovább olvasom
24
máj.
17:57
4
Nagykanizsa
A Magyar Régészet Napja alkalmából szervezett előadáson az időszak régészeti kutatásait ismerhették meg az érdeklődők.
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
20:05
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
20:15
Az ördög szigete, Tasmánia
21:00
21:50
Info blokk, benne Napi Kanizsa, Kommentár nélkül
22:00
Lapozó
híradó 2019.05.24

FEJLESZTÉS A GYERMEKEKÉRT – felavatták a Kanizsai Dorottya Kórház játszóterét, a speciális játékelemeket testi vagy szellemi fogyatékkal élő gyerekek is használhatják 

KÜLDÖTTGYŰLÉS ÉS DÍJAZÁS – elismeréseket is átadtak a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara tanácskozásán 

ÉDES SIKER – kanizsai cukrász alkotása lett az év fagylaltja, a Piemont Királya fantázianevű, mogyorós hűsítőt Wilheim Dávid készítette

partnereink
NaGESZ
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
nfv-pannonia
hellozalakaros
hellozalakaros
hellozalakaros
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu