+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Tolongtak a kákiért
2018. október 24. szerda 14:36
Tolongtak a kákiért
A gyümölcsös tulajdonosai háromnapos „szedd magad” akciót hirdettek a hosszú hétvégén.
Becsehely

Óriási siker volt a becsehelyi kákiszüret. A gyümölcsös tulajdonosai háromnapos „szedd magad” akciót hirdettek a hosszú hétvégén. A kezdeményezésre több száz kilométeres távolságból is jöttek érdeklődök.

Már a nyitás előtt egy órával tömött sorokban álltak az emberek a datolyaszilva-ültetvény előtt. A szervezők mennyiségi korlátozást vezettek be a nagy érdeklődés miatt, így egy család maximum 10-15 kg kákit vihet magával. Sokan hosszú órákat utaztak azért, hogy magyar termelőtől vásárolhassák meg ezt a vitaminokban gazdag gyümölcsöt. – Nagyon finom, egészséges, az egész család szereti. S most itt volt ez a lehetőség, és szerettünk volna szedni. Egy darabig még hagyjuk érni. Sokkal finomabb, egészségesebb, mint amit a boltban veszünk, mert ez talán nincs annyira permetezve és nem külföldről érkezik, hanem magyar termék – vélekedett Béli Ferencné.

A különböző kertészeti és közösségi oldalakon is nagy népszerűségnek örvendő Harcz Endre elmondta: egyre nagyobb sikernek örvend Magyarországon a káki, aminek egyik fő oka lehet, hogy a gyümölcs utóérő, így a téli hónapokban is megfelelő vitaminellátást nyújthat fogyasztóinak. – Egyre ismertebb és elterjedtebb növény Magyarországon. Diospyros kaki a latin neve, ébenfaféle, Ázsiából származik, ezek a nemes fajták mínusz 20 fokig bírják a hideget. Elég szárasságtűrő, de az öntözést meghálálja. A gyümölcsénél nagyon fontos, hogy utóérő, tehát nem lehet a fáról szüretelve fogyasztani, de ez egyben az óriási előnye is, hiszen hónapokig eltárolható – mutatott rá az őstermelő.

Az ültetvényt 2014-ben telepítette Harcz Endre és testvére, Balázs. Idén már 600 fájuk közül közel kétszázról szüretelhetnek a becsehelyi hegyen. A projektet a kezdetektől támogatta Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, a Mura-program miniszteri biztosa, aki elmondta: Murafölde mikroklímája kiválóan alkalmas a mediterránként emlegetett gyümölcsök termesztésére. – Ezt a gyümölcsöt lehet a polcokra innen is vinni, és hangsúlyozni kell, hogy meg kell találni azt a mikroklímát, azt a mikrokörnyezetet, ahol ezeket a gyümölcsfákat érdemes elültetni. A termelőktől már sokan hallhatták ezt, éppen Harcz Endrétől vagy Miklós Ákostól, hogy ez a vidék, a Mura melletti dombvidék kiválóan alkalmas ezeknek a növényeknek, gyümölcsöknek a termesztésére – fogalmazott a politikus.

A becsehelyi tulajdonosok úgy tervezik, hogy jövőre is megszervezik a „szedd magad” akciót, sőt, reményeik szerint újabb területek bevonásával bővítik is a datolyaszilva-ültetvényt.

Galéria
további friss hírek
21
nov.
17:36
4
Nagykanizsa
Az utóbbi évek legszínvonalasabb döntőjét láthatták az érdeklődők a Lívia Méz 2. pontszerző nyílt amatőr páros teniszversenyen.
21
nov.
17:33
4
Budapest
A Cseke József vezette vegyeskar az elmúlt héten mérettette meg magát a Kodály Zoltán VIII. Magyar Kórusversenyen.
A rangos eseményt háromévente szervezi meg a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége. A négynapos rendezvényen 11 kategóriában 27 énekkar lépett színpadra. A nagykanizsai kar ezzel az..tovább olvasom
21
nov.
17:25
2
Nagykanizsa
Új kiadványt jelentetett meg a Nagykanizsai Városvédő Egyesület.
A Nagykanizsa leporellón ezúttal a város 10 kulturális intézményét mutatják be. Az egyesület harmadik kiadványát Papp Ferenc szerkesztette, a fotókat pedig Lengyák András készítette. A kiadvány tegnapi..tovább olvasom
21
nov.
17:23
4
Nagykanizsa
A 2002-ben elindított programsorozat célja, hogy elrettentse a fiatalokat a dohányzástól és bemutassa annak veszélyeit.
Az interaktív tanórák keretében a diákok nem csak a cigaretta káros hatásairól kapnak információkat, de különböző szemléltető eszközök segítségével a dohányzás szervezetre..tovább olvasom
21
nov.
16:17
4
Nagykanizsa
A nagykanizsai Egészségügyi Alapellátási Intézmény által szervezett programsorozaton ezúttal a terhesség élettanáról és a szülésre való felkészítésről volt szó.
21
nov.
16:00
4
Nagykanizsa
A megmérettetést a Nyelvi napok programsorozat részeként szervezték meg.
Napok óta izgatottan készülnek a Karácsonyi versmondó versenyre a Kőrösi-iskola diákjai. A megmérettetést minden évben Advent előtt, a Nyelvi napok programsorozat részeként szervezik meg. – Én ma Ady Endre:..tovább olvasom
21
nov.
15:53
5
Nagykanizsa
Ettől a héttől már a gimnázium udvarát díszíti a görög mitológiából ismert alak szobra, amelyet Stamler Lajos, az intézmény pedagógusa készített.
21
nov.
15:47
4
Nagykanizsa
A beruházás ötlete három éve merült fel előszőr, ma pedig a mozgás témahét harmadik napján, ünnepélyes keretek között adták át a bicikliutat.
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
21:45
Info blokk, benne Híradó, Időjárás, Napi Kanizsa, Kommentár nélkül, Üzenet
22:15
Lapozó
híradó 2018.11.21

Aranydiploma – a legmagasabb minősítést kapta a városi vegyeskar a háromévente megrendezett rangos kórusversenyen, a megmérettetésen határon túli magyar kórusok is indultak 

50 zsák szemét – hulladékot gyűjtöttek a futóklub önkéntesei a szaplányosi erdőben  

Fejlesztés – kerékpárúttal gazdagodott az Attila-ovi, az ünnepélyes átadót délelőtt tartották

partnereink
NaGESZ
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsaii Kulturális Központ
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
nfv-pannonia
hellozalakaros
hellozalakaros
hellozalakaros
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu