Számos húsvéti program várja a családokat a hosszú hétvégén Nagykanizsán

facebook megosztás

A tojásfestés és a múzeum tematikus napja mellett táncházba is mehetnek az érdeklődők. Azonban a húsvéthoz kapcsolódó szokások többsége, így a locsolkodás is, egyre inkább kiveszik az ünnepből a fiatalok szerint.

A húsvétot a mozgó ünnepekhez soroljuk. Az 1582-ből származó egyházi szabályzat alapján történik a dátum meghatározása, amely szerint a tavaszi holdtölte utáni első vasárnapra esik. Rengeteg húsvéti hagyomány volt szokásban, leginkább a falusi közösségeknél maradtak fent, de ezek is egyre inkább kihalóban vannak. A megkérdezett kanizsai fiatalok szerint a locsolkodás sem népszerű manapság.

– Én már nem szoktam locsolni járni, kicsit túl idősnek gondolom magamat hozzá. Mostanában szerintem annyira nem is divat az, hogy az emberek eljárnak locsolkodni – árulta el Rákóczi Edvárd.

Több megkérdezett fiatal a családjához és a barátaihoz jár még locsolkodni, és vannak olyan lányok is, akik várják a fiúkat húsvéthétfőn. Kovács Mátyás gyerekkora óta jár locsolni, pár évet kihagyott, de úgy látja, a piros tojás még mindig divat a locsolás mellé.  

–Igazából a családtagokhoz, ahol lakunk az ismerősök körében. Kiskorom óta, igazából apukám erőltette mindig ezt a locsolás dolgot, de nem bántam meg, hogy elvitt minket és mindig mondta, hogy tanuljunk verseket külön-külön mindenkinek, ne csak egyet – mondta el Kovács Mátyás.

Bella Józsefné is fontosnak tartja a régi hagyományokat. Húsvét előtt kézimunkával készít csipketojásokat, idén 180 darabot horgolt. Megrendelésre is készülnek a tojások, de sokat elajándékoz.  

–Tavaly 210-et készítettem, 210 darabot, körülbelül 10 darab ilyen kis tálkát, adtam is el, s a legtöbbet elajándékoztam. De most, ha ránéznek, tetszik nem tetszik, én akinek elajándékoztam, annak mikor meglátta, az a mosoly a szemében, azt nem tudom elmondani, hogy az milyen öröm – emelte ki Bella Józsefné.

Különleges húsvéti formákkal és egyedi csomagolással, valamint díszítéssel is készültek ebben a csokiüzletben.

– Elég korán elkezdünk ötletelni azon, hogy mivel készüljünk a húsvétra, nagyon-nagyon várjuk a jó meleget, a kellemes tavaszi meleget. A nyusziformákat már időben elő kell készítenünk, és egyesével elkészítgetni. Nagy nyuszit, kis nyuszit, tojásokat, kacsát, kacsából hatalmasat tudunk csinálni. Táblás csokikat, nyalókákat, ez mind-mind húsvéti díszítéssel vannak ellátva – árulta el Bedő Adrienn, a Chocoland csokoládé-termékkészítője.

Számos húsvéti foglalkozás lesz Nagykanizsán és környékén idén is. Nagypénteken a Móricz Zsigmond Művelődési Házba várják a 10 éves kor feletti gyerekeket tojásfestésre reggel 9 órától, majd húsvéthétfőn táncházra hívják az érdeklődőket. Április 8-án a Thúry György Múzeum húsvéti családi napot szervez, állatsimogatóval, tojásfestéssel és kézműves foglalkozással.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.