Közösségépítő szerepet is betölthet a PEN munkatársai által alkotott szoftverrendszer

facebook megosztás

Applikációként és webes formában is működni fog az a szoftverrendszer, amelyet a PEN Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ munkatársai fejlesztettek. Az alkalmazás célja, hogy információkat gyűjtsön össze, és ezáltal tájékoztassa a város lakosságát a nagykanizsai eseményekről.

A szoftverrendszert kettős céllal alkották, egyfelől az egyetem tudásalapját kihasználva szeretnének hozzáadni valamit a város életéhez, másfelől pedig a közösségépítésben is fontos szerepet tölthet be. Utóbbi elhatározás az intézmény missziójába, a körforgásos gazdaság tematikájába is beletartozik. A két évig fejlesztett applikáció a hétvégén, a Város Napján debütál a nagyközönség előtt.

– Ezzel az egész szoftverrendszerrel a célunk az, hogy a városi híreket, a városi eseményeket, a lehető legszélesebb körben és digitális platformon tudjuk a városlakók számára kínálni. Tulajdonképpen egy olyan gyűjtőplatformot hoztunk létre, ahol minden, ami kanizsai hír, információ, itt elérhető lesz és megtalálható lesz. A mai interjúnak tulajdonképpen az apropója az, hogy ennek az egész szoftverrendszernek a tesztje, a pilotja, az a Város Napja, hiszen most az idei Város Napjával kapcsolatban minden információ ezen a felületen lesz elérhető – mondta el Kaszás Nikoletta, a PEN Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ  főigazgatója.

Kaszás Nikoletta hozzátette, reményeik szerint az alkalmazás használata egy közösségi élményt fog hozni a városlakóknak, városi szervezeteknek és az alkalmazás élő hírfolyamként és eseménynaptárként fog funkcionálni. Jaskó Szilárd szerint a szoftverrendszer megalkotása igazi szakmai kihívásnak számított, mivel számos követelménynek igyekeztek megfelelni. A PEN Alkalmazott Informatikai Tanszékének vezetőjétől megtudtuk, hogy az kidolgozási folyamat csapatmunka volt, amibe igyekeztek minél több embert bevonni.

– Próbáltuk minél szélesebbre tárni a lehetőséget, hogy ebből a hallgatók is profitáljanak, a fejlesztésnek a gerincét a kollégáim adták, de próbáltuk a tesztelésbe, az ötletelésbe, minél tágabb folyamatába bevonni a hallgatókat, hogy lássák, hogy hogyan néz ki egy ilyen folyamat, hogy épül fel, hogyan lehet egyáltalán egy ötletet a valóságba átültetni – fogalmazott Jaskó Szilárd, a PEN Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ  tanszékvezetője.

Az eKanizsa alkalmazást – egy regisztrációs folyamatot követően – bármely kanizsai szervezetnek, illetve kanizsai lakosnak lehetősége lesz használni és felületére tartalmat feltölteni.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.